Pages

Thursday, April 30, 2009

Sesegar Nailofar dan Hatiku terluka di Bukhara

Selesai kertas terakhir, saya menuju ke perpustakaan. Puas melayari laman-laman maya di makmal komputer, saya menapak ke tingkat dua perpustakaan. Menuju rak-rak yang tersimpan karya-karya seni sastera tempatan. Niat di hati untuk meminjam sebuah dua novel sebagai ‘peneman’ di waktu lapang selepas tamat peperiksaan.

Lebih kurang tiga rak penuh terisi pelbagai novel dan antologi cerpen juga tak kurang catatan perjalanan serta biografi. Saya membelek dan memilih, seketika lama saya jadi rambang mata untuk membuat pilihan. Akhirnya saya membuat keputusan untuk meminjam lima buah buku. Semasa melangkah menuruni anak tangga menuju ke kaunter pinjaman, saya ragu-ragu dapat menghabiskan kesemua buku ini yang secara purata memiliki 300-400 muka surat setiap satunya. Ditambah lagi, esoknya saya akan ke pesta buku. Terlalu banyak bahan bacaan rasanya untuk saya habiskan. Namun, saya teruskan juga menghulur buku-buku itu kepada pembantu perpustakaan di kaunter pinjaman.

Hampir seminggu cuti bermula. Saya baru selesai membaca dua dari lima buku itu. Juga kedua-duanya adalah yang paling nipis. Tajuknya ‘Sesegar Nailofar’ oleh Zaid Akhtar dan ‘Hatiku terluka di Bukhara’ sebuah novel finalis Hadiah Sako 2 karya Wan Hashim Wan Teh, novelis yang tidak ku kenali sebelum ini.

‘Sesegar Nailofar’, seperti gaya penulisan Zaid Akhtar yang lain yang cenderung dengan dunia Timur Tengah dan cinta Islami. Biarpun ‘Sesegar Nailofar’ lebih dahulu di tulis, saya sudah pun memiliki novel terbaru guru bahasa Arab yang mengajar di sebuah sekolah agama di selatan tanah air yang bertajuk ‘Salju Sakinah’. Biarpun ketebalan dan jalan cerita agak jauh berbeza, bagi saya persoalan utama dan pemikiran dalam kedua-dua novel itu tidak jauh berbeza. Barangkali sesuai menjadi ‘trademark’ untuk lebih mudah mengenali penulis. Sejujurnya, novel sebegini agak baik dan sesuai sebagai bacaan untuk semua golongan masyarakat terutama remaja, namun saya kurang menggemari dan mengkagumi pemikiran dan persoalan yang dicetuskan dalam novel seperti ini. Bagi saya ia cuma sekadar cerita rekaan yang diolah dengan pengalaman dan khayalan yang tak lari dari realistik kehidupan yang cuba disuntik unsur drama yang diharapkan mampu menghidupkan jalan cerita. Secara keseluruhan, saya hanya dapat berikan dua bintang untuk novel-novel seperti ini. Walaubagaimanapun, saya tetap mengagumi hasil tulisan ini, malah apa jua hasil tulisan, kerana saya sedar saya tak akan mampu lagi untuk menulis seperti itu.

Mengenai ‘Hatiku terluka di Bukhara’ seperti tertulis di kulit bukunya ‘sebuah travelog kaya ilmu’, berbanding sebuah novel, ia lebih kepada sebuah catatan perjalanan penulis sepanjang ‘pelancongan’ beliau ke sebuah negara mengamalkan sistem sosialis-komunis pertama di dunia pada era 80-an. Saya tidak pasti fakta yang terakam dalam buku ini sahih atau tidak namun ia sedikit sebanyak membuka minda saya tentang aspek geografi dan sejarah sebuah negara yang tak pernah terlintas di minda saya sebagai salah satu destinasi yang akan saya tuju satu hari nanti. Malah, saya sendiri tidak menyangka Bukhara, tanah kelahiran ilmuwan Islam terkenal Imam Bukhari ini terletak jauh di utara tanah air ku sendiri, Malaysia. Novel ini mendedahkan secara langsung pencapaian domestik negara yang menjadikan komunisme-marxisme sebagai ideologi negara. Bertitik tolak sebagai satu alternatif untuk mencetuskan revolusi untuk menghapuskan zaman feudal yang menindas golongan petani, buruh dan rakyat kelas bawahan, ideologi ini masih diragui berkesan dalam memajukan sistem sosial, ekonomi dan politik masyarakat. Penulis membuat kesimpulan berdasarkan cara hidup rakyat yang masih tidak bebas untuk menikmati kehidupan dari aspek tempat tinggal, pekerjaan, kepercayaan, malah saya kira dari aspek makanan dan pakaian, masyarakat di situ masih terlalu mundur dan terjarak dari kemajuan tidak seperti negara-negara Eropah dan Amerika ketika itu. Secara keseluruhan, persoalan ideologi dan sistem yang ingin disampaikan dalam novel ini begitu jelas melalui gambaran cerita sepanjang perjalanan di samping pengetahuan-pengetahuan penulis melalui kaedah imbas kembali kepada bahan-bahan yang pernah dibaca penulis juga pengalaman-pengalaman masa lampau penulis.

Walaubagaimanapun, saya kurang senang dengan perincian catatan perjalanan ini yang kurang menitik beratkan nilai-nilai Islam terutama solat fadhu yang saya kira langsung tidak disebutkan ditunaikan oleh penulis sepanjang pengembaraan beliau di negara asing bersama pelancong-pelancong asing yang lain. Walaupun penulis begitu mengambil berat soal makanan, dengan memilih hanya makanan selain daging yang dikhuaitiri tidak disembelih dengan cara Islam. Saya kira ia jauh berbeza dengan cara penulisan catatan perjalanan H.M. Tuah Iskandar yang memberikan secara detail dan terperinci soal-soal ibadah dan sensitiviti dalam Islam.

Barangkali soal masa adalah faktor utama juga latar belakang penulis yang secara fizikalnya sangat kebaratan berikutan kecenderungan penulis dengan muzik, tarian dan kebudayaan barat di samping begitu selesa mengunjungi restoran atau kelab yang menghidangkan minuman keras dan bebas menari tanpa batasan. Saya kira itulah yang berlaku kepada kebanyakan mahasiswa Malaysia yang menuntut di luar negara pada era 70-an atau 80-an. Barangkali juga pada zaman sekarang namun kesedaran beragama itu lebih menonjol sekarang cuma kadang-kala ia begitu kabur dan bercampur-aduk hingga kebenaran itu tampak samar-samar sahaja.

Namun, bagi saya ‘Hatiku terluka di Bukhara’ memberi satu lagi genre penulisan berbantuk catatan perjalanan yang agak baik. Secara keseluruhan saya berikan empat bintang untuk novel catatan perjalanan ini.

1 comments:

adawiyah said...

xpernah terjumpa lg buku sesegar nailofa tu..sgt teringin nak baca..

sgt minat cerita yg berkait dengan negara timur tengah..sbb xpernah dpt pegi lg..

dah mencuba buku hilal asyraf?kte suka gaya penulisan nye yg memasukkan fakta dan sejarah dalam cerita.lebih mudah untuk difahami dan lebih menarik untuk di baca..
hehe..mungkin kte ni terlalu suka baca novel berbanding buku text sejarah..hehe