Pages

Wednesday, October 15, 2008

Iftar Tour


Selamat Menyambut Hari Lebaran!
Tidak terlalu lewat rasanya, kerana kita telahpun berada di pertengahan bulan.
Apapun inilah bulan untuk kita mempraktikkan segala latihan yang telah kita lalui sepanjang bulan ramadhan. Pastinya lebih sukar lagi kerana pada bulan ini, musuh nombor satu kita, iaitu syaitan tidak di belenggu.
Ini juga bulan memanjangkan ukhuwah dan silaturrahim. Bulan di mana kita saling maaf-bermaafan dan kunjung-mengunjung antara keluarga, sahabat, saudara mahupun jiran tetangga.
Jadikanlah bulan syawal ini juga satu rahmat dari Tuhan untuk meraikan kemenangan kita melawan hawa nafsu sepanjang bulan ramadhan. Maka, jangan sesekali dikalahkan oleh nafsu di bulan syawal, dengan makan berlebihan, saling khianat-mengkhianati, pembaziran dan sebagainya.

Ramadhan telah berlalu, namun keindahannya terus dikenang. Saya tidak berkesempatan untuk berkongsi kisah Iftar Tour kami sepanjang bulan ramadhan lalu. Bagi saya aktiviti ini sangat memberi impak yang besar dalam menghayati Ramdhan Al-Mubarak tahun ini.

Selain memperoleh pengisian dan pengalaman baru saban minggu, saya dapat mengenal dengan lebih ramai dan rapat para sahibah melalui aktiviti ini.Ukhuwah dan silaturrahim menjadi lebih kukuh dan berkembang. Apa yang pasti, kemeriahan ramadhan begitu terasa.

Iftar Tour bermula di rumah Dr. Wan Mohaizan di Sungai Merab pada petang khamis, 4 September 2008. Kemudian di rumah Mak Cik Mi pada hari Ahadnya, sementara menanti waktu berbuka, tazkirah ringkas di sampaikan oleh Pak Cik Taib. Ahad berikutnya, diadakan pula di rumah Kak Atiqah di Sungai Tangkas, dan Dr Azizan memberikan tazkirah ringkas. Pada sabtu, 20 September 2008 pula di Kolej Keris Mas, UKM, majlis berbuka puasa ini melibatkan sahabat dan sahibah HALUAN yang turut diserikan dengan juadah kari kambing akikah untuk anak lelaki sulung Dr. Azizan iaitu Muhammad. Tazkirah sebelum berbuka di sampaikan oleh Ustaz Noor Muhammad dan selepas berbuka dan solat maghrib diadakan pula penerangan tentang Sekolah Menengah Ibnu Khaldun, Sekolah Rendah Ibnu Khaldun dan Sekolah Rendah Ibnu Kathir yang memerlukan sumbangan untuk pembaikan dan pembelian tapak baru. Apa yang mengagumkan saya, lebih kurang 40 sahabat yang hadir berjaya mengumpulkan hampir RM 80000. Saya berfikir, fikrah Islam yang sejati telah mengisi hati-hati mereka untuk berkorban demi agama. Alangkah bagusnya andai setiap umat Islam mempunyai hati seperti mereka! Tour kami berakhir pada 23 September 2008 di rumah Kak Amirah, sahibah yang baru ku kenali ketika berbuka puasa di UKM. Rumah Kak Amirah terletak di Putrajaya. Di situ, kami mengakhiri Tour Iftar Ramdhan 1429 H.

0 comments: